DİĞER KİTAPLAR

 

ÇOCUKLAR İÇİN SATRANÇTA TAŞ ALIŞVERİŞİ

 

Satranç oyununun temeli hesaplama yapmaktır.

Hesap gücümüzü geliştirebilmek için mat problemleri veya taktik alıştırmalar çözeriz. Böylece tahtadaki gerçek pozisyonun yapacağımız hamlelerle nasıl değişeceğini, bizim hamlelerimize karşı rakibin olası hamlelerini görmeye çalışır ve kazançlı bir konuma ulaşmaya çalışırız.

Bu çeşit alıştırmalar çözmek, turnuvalarda oynadığımız maçlarda doğru hamleleri yapmada çok faydalıdır. Bu nedenle sürekli çalışmalar yaparak hesaplama yapma gücümüzü arttırmaya çalışmalıyız.

Sadece bu çalışmalar yeterli midir? O zaman mat problemleri çözen ve taktik alıştırmalar yapan, yani birkaç hamle derinliğinde hesaplama yapabilen bir oyuncu, nasıl olurda “boşta” taş bırakabiliyor? Neden basit bir taş alışını göremiyor, taşını korumasız bırakıyor? Çok daha karmaşık hesaplar yaparken, niçin tek hamlede kolayca bir taş verebiliyor?

Her geçen gün yayınlanan satranç kitabı sayısı artarken, halen “Doğru taş alış verişi” konusunda yeterli kaynak mevcut değildir. Bu kitap ile; bu konuyu her yönü ile bütünleşik bir yapıda incelemek, bu tip konumlarda nasıl düşünülmesi gerektiğini öğretmek, yanlışları ve eksikleri düzeltebilmek, satranç literatürüne bu konuda katkıda bulunmak amaçlanmıştır.

Maçlarda mat konumu olmadan ya da herhangi bir taktik tema kullanılmadan da sürekli hesap yapmak gerekmektedir. Kitap, hesaplama yapabilmeyi, taktik temalardan bağımsız olarak incelemiştir. Taş alışları ve hesaplama yöntemi; uygulanabilir bir sistem anlayışı ile örneklerle anlatılmıştır.
Konular;
– Boştaki taşı bulmak,
– Taşların değerinin farkına vararak taş alışını yapmak,
– Kalite Kazancı,
– Saldıran ve savunma yapan taşları sayabilmek,
– Tehdide dikkat ederek taş alışı hamlesini yapabilmek,
– Tempoyla taş alışını hesaplayabilmek,
– Doğru taşla alış yapabilmek gibi yedi bölümde incelenmiştir.

Her konunun anlatımından sonra hesap yapmayı geliştirici alıştırmalar verilmiştir. Bu şekilde toplam 300 soru vardır.

 

SATRANÇ ÜLKESİNE YOLCULUK

 

“Satranç Ülkesinde Yolculuk Kitabı” ile okul öncesi ve ilköğretim yaşındaki öğrencilere, satranç sorusu çözmenin eğlenceli hale getirilerek sevdirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; satranç sorularının bir hikâye içerisinde geçtiği bu kitapla, eğlenerek öğrenme sağlanmaya çalışılmıştır.

Hikâye, satranç oyununun bize kazandıracağı bazı önemli evrensel değerleri anlatmaktadır. Kahramanımız Selin’in satranç ülkesinde karşısına çıkan engeller, bu değerlere ihtiyacı vurgular.

Satranç ülkesinde yaşadığı serüvenler, Selin’i her şeyden mutsuz olan, çevresine ilgisiz bir çocuk yerine, olaylara katılan, düşünen, değerlendiren bir çocuk yapacaktır. Hayata bakış açısını değiştirecek ve onu güçlendirecektir.

Bakalım sizler de, Selin’i karşısına çıkan problemleri çözebilecek ve sonunda mutluluğun sırrının ne olduğunu öğrenebilecek misiniz?