07 Eylül 2003
YALVAÇ URAL

Milliyet Çocuk

Günümüzde satranca, artık tek başına bir spor ya da oyun olarak bakılmıyor. O aynı zamanda, eğitimde bir öğretim biçimi, bir yöntem olarak kabul ediliyor.
Satranç Eğitim Seti’ni oluşturan kitapların Yayın Yönetmeni Muharrem Nesij Huvaj. Yayınladıkları “Çocuklar İçin Masallarla Satranç” ve “Satranç Boyama Kitabı” yalnızca ülkemizde değil, dünyada da bizce bu konuda yayınlanmış ilk örnek.
Kitabın yazarı Ozan Çapn oldukça genç bir yazar. Çağdaş bir yaklaşımla anasınıfı ve ilköğretim 1., 2., 3. Sınıf öğrencileri için hazırladığı bu kitabın, çocukların zihinsel gelişimine oldukça yararlı olacağına biz de inanıyoruz. Ozan Çapan, yazdığı önsözde çıkış noktasını ve bu kitabın çocuklara yararlarıyla ilgili şöyle söylüyor: “Özellikle çocukların psikolojik ve sosyal gelişimi yönünden kanıtlanmış pek çok yararı olan satranç oyunu hakkında, ne yazık ki ülkemizde yeterli düzeyde kaynak bulunmamaktadır. Beni böylesine bir çalışmaya götüren de bu eksikliktir. Uzun yıllardan beri 5-12 yaş grubuna yönelik satranç eğitmenliği ve antrenörlüğü yaparken edindiğim birikimlerden yola çıkarak, özellikle satrancın öğrenilmesi zor olan bir takım özelliklerini, gizemli ve karmaşık dünyasını masallarla destekleyerek, çocukların severek öğrenebilecekleri bir oyuna dönüştürdüm.”
Gerçekten de Ozan Çapan bu kitabında, satrancı bir masal tadında sevdirmeyi başarmış. Oldukça özenli bir biçimde hazırlanmış kitabın illüstrasyonları da başarılı. Yusuf Akıncı’yı da kutlamak gerek. Ozan Çapan, kitabın sonunda iyi bir satranç oyuncusu olmak isteyen küçük arkadaşlarına büyük önerilerde de bulunmuş. Bizce, günümüzde çocukların satrancı bilmemesi yüzme bilmemek, bisiklete binememek, bilgisayar kullanamamak kadar büyük bir eksiklik.